Strani

torek, 31. januar 2012

TBT: Tardigrad


Tardigradi so zakon! Skoraj bolj zakon kot mehkužci. Tako zakon so, da je zadnjič Hank Green, eden izmed You Tube vloggerjev, opisal v epizodi SciShowa.


Tardigradi so, če citiram zapis iz Malega leksikona zoologije:
Tihotapke (Tardigrada) - skupina drobnih nožičnikov, ki živijo v mahu, trhlem lesu in listni stelji. Imajo štiri pare štrcljastih okončin, ki se končujejo s kremplji. Notranja telesna zgradba je enostavna.
V slovenščini slišijo na ime tihotapke. Ja, saj so tako kul, da so se pretihotapile v vesolje in, kakor je opisano v videu, tam preživeli/e 10 dni, podvrženi/e vesoljskemu vakuumu. Če ne verjamete, poglejte izvirni članek, ki opisuje raziskavo.

Moram priznati, da se mi, ko sem prebrala opis v Malem leksikonu zoologije, niso zdeli tako zakon. Naj raje omenim nekaj podatkov, ki jih najdemo na spletu. Na hitro jih lahko opišemo kot mikroskopske živali, ki potrebujejo vodo, da lahko živijo, jedo, rastejo in se razmnožujejo. Tako kot še vse druge prav nič posebne živalske vrste. Poleg vsega tega so tardigradi ekstremofili, kar pomeni, da lahko preživijo v ekstremnih razmerah. Kdo bi si mislil? Kakšne pa so te ekstremne razmere? Razen vesolja, preživijo na temperaturi, ki je zelo blizu absolutne ničle, in sicer nekaj minut pri temperaturi -272 ℃, nekaj dni pa pri -200 ℃. Ob tem si pa mislijo, just chillin'! Tudi vročina jim ni tuja, tja do 151 ℃ nekaj minut pa so še mirni. Torej dobro prenašajo pritisk, kar je jasno, glede na njihovo vesoljsko odisejado. Pri opisu sem omenila, da za življenje nujno potrebujejo vodo, kar pa ni čisto res, lahko do 10 let preživijo tudi brez vode (preživeli naj bi tudi do 120 let brez vode; zanima me, kako so to preverili).

Kako jim vse to uspe?

Sposobni so posebnih neaktivnih presnovnih (metabolnih) stanj ali kriptobioz, ki jim omogočajo, da so si prislužili naziv supermenov in superwomen živalskega sveta.

Vse, kar sem do sedaj omenila, po navadi slišimo, ko govorimo o tardigradih. Omenila bi še, da so tako majhni (v povprečju od 0,3 do 0,5 mm; najdejo se tudi večji, ki zrastejo do 1,2 mm), da nimajo zaprtega krvožilnega sistema. Po njih se pretaka hemolimfa in so brez dihal, izmenjava plinov poteka po celotni površini telesa. Pokriti so s kutikulo. Imajo štiri pare štrcljastih okončin, ki se zaključijo s kaveljčki in so zelo srčkani; ravno zato jim rečemo tudi medvedki. Imajo pa živčni sistem, ki je nujno potreben za vse živali, ki se premikajo okoli po svetu, da lahko začutijo svojo okolico. Živčni sistem sestavljata dve centralni hrbtni struni, ki tvorita lestvičasto živčevje; po dolžini telesa štirikrat združeni v ganglije. V sprednjem delu telesa, pod požiralnikom (subesofagalnem območju), imajo največji ganglij, iz katerega v predel glave segajo živci, ki oživčujejo papile in ocele (preprosto oko, ki je iz kutikularne leče, pod katero so prosojne epitelne celice, povezane s svetlobno občutljivimi živčnimi celicami).

Tardigradi vidijo in vohajo, okušajo svoje okolje. Poleg tega preživijo v vesolju, 10 in več let brez vode, če jih pustimo na mrazu ali na vročini, jim ni hudega ... Ja to bi mi morali podariti za rojstni dan, namesto rož, ki pri meni prehitro umrejo.

To je to, zakon so!

Z

1 komentar:

  1. Te živali so res svetovne, škoda samo da niso večji, ker potem bi jih tudi jst mela za hišne ljubljenčke :)

    OdgovoriIzbriši