Strani

torek, 17. januar 2012

TBT: Arginin

Danes sem brez idej, danes je tečen dan. Se vleče še od učerajšnjega Blue Monday-a. Brez idej, zato mi je idejo dala televizijska reklama, ki promovira šampon za lase z dodanim argininom.

Arginin je ena izmed 20ih aminokislin, katere so sestavni del vseh proteinov v našem telesu. Poleg aminokislin, je dobro imeti tudi nekaj maščob, vode, oglikovih hidratov in to je skoraj use, še nekaj mineralov in vitaminov in smo. Nič več, nič manj, če bi kdo rad to delil s svetom, v malo bolj natančni obliki (našteti so kemijski elementi, ki nas sestavljajo), si lahko privošči tole majico.

Torej, kaj je arginin, kje je kaj počne. Skupaj z drugimi aminokislinami lahko tvori polipeptide, ki sestavljajo proteine. Da dobimo arginin, nam ni treba piti šampona za lase, tudi uporabljati, ga ni treba. Sicer je lepo, če si vsake toliko umejemo lase, dodatek arginina pa verjetno nima bistvene vloge. Kljub temu se dobro sliši po televiziji. Čeprav gledalci niti ne vemo, kaj je to.

Torej, da ga imamo, nam ni potrebno početi prav ničesar, saj spada med neesencialne aminokisline, kar pomeni, da obstaja v našem telesu naravna biosintezna pot, v kateri nastaja. Arginin nastaja iz citruline-a. Vseeno je dobro, če tudi pojemo kdaj kaj, kar vsebuje arginin. To ni težko, saj normalna vsakodnevna prehrana vsebuje veliko aminokislin. Ne potrebujemo nič posebnega, ne rabimo prehranskih dodatkov, le kakšno žlico skute, mleka, jogurta, morskih živali ... , oz. če smo vegeterjanci in ne jemo ničesar živalskega izvora, si lahko privoščimo oreščke, sojo... Ubistvu lahko jemo karkoli, saj so v vseh rastlinah in živalih proteini. In kot sem že nekajkrat napisala je arginin, sestavni del proteinov. Mimogrede, ko jemo karkoli dobimo tudi na "tone" genetskega materiala v svoje telo od DNA do različnih oblik RNA, a nikoli nihče ne omenja, da nam to škodi, kot zelo radi obešajo na veliki zvon, ko je govora o GSO-jih. Zato vam priporočam, tole v branje.

Ko imamo arginin v našem telesu, je ta vključen v mnogo celičnih procesov od delitve celic, do zdravljenja ran v različnih tkivih, soudeležen je pri delovanju imunskega sistema, iz organizma spravlja amonijak, nadzoruje sproščanje hormonov, znižuje krvni pritisk, promovira rast mišic in še kaj bi se našlo...

Kaj ni to super zanimivo? V našem telesu imamo nekaj snovi, ki so soudeležene pri mnogih zelo različnih procesih in skupaj tvorijo, naš super-duper organiziran organizem.

Kakorkoli, jaz sem vedno znova presenečena nad tem dejstvom. Če še pomislim na to, da štirje razližni nukleotidi, kodirajo vse aminokisline in te se setavijo v proteine in te ... jah, kr ganljivo.

To je to!

Z

Če blog berete v sredo, 18. 1., se vam opravičujem, da verjetno ne morete dostopati do večine linkov, navedenih v zapisu, saj je wikipedia blackout, zaradi nasprotovanja novi zakonodaji, ki jo želijo uvesti v ZDA. Jaz podpiram wikipedio in že danes razmišljam, da bom jutri skoraj zagotovo naletela na kakšno vprašanje, na katerega bi našla zadovoljiv odgovor na teti Wiki.

Ni komentarjev:

Objavite komentar