Strani

torek, 10. januar 2012

TBT: Kamela

Priznam, kdaj pa kdaj pogrešam biologijo. Še bolj sem na biologiji pogrešala, da bi kaj slišala, o kakšnih večjih živalih kot pa le o rovkah, miših, podganah in tako dalje. Je že res, da so ti večji sesalci tako zanimivi, da naj bi jih navdušeni živaloljubci, kar naj bi tipičen biolog/inja bila, dobro poznal/a in bi se bilo o njih nesmiselno učiti na študiju biologije.

Odločila sem se, da se bolje spoznam s temi "zvermi" in začela bom s kamelo. Dama in kavalir med velikimi živalmi.

Beseda kamela izhaja iz arabščine - gml, naj bi pomenila lepoto. Kot zanimivost, naj omenim, da se je v času, pred internetom, pred letali, pred cepelini ... torej preden smo na veliko potovali naokoli pripetilo, da naj bi se za kamelo uporabljala beseda olfend, ki je sicer opisovala slona. Do zmešnjave je prišlo, zaradi površnih opisov tistih srečnežev, ki so takrat imeli priložnost potovati naokoli. Slon, kamela, očitno so rekli, nekdo, ki lahko nosi naokoli stvari.

Najbolj zanimiv del kamel sta njeni grbi, baktrijska ali dvogrba kamela, ali grba, če gre za arabsko enogrbo kamelo. Obe prihajata iz rodu sodoprstih kopitarjev, velblodov. Prva, dvogrba, prihaja iz Mongolije, natančneje, puščave Gobi. Drugo, enograbo, najdemo v Afriki in na Srednjem vzhodu.

Njuna glavna posebnost je/sta grba/i na hrbtu. Ko smo bili mlajši smo velikokra slišali, da ima kamela grbo za shranjevanje vode, da gre lahko na dolgo pot po puščavi. Kasneje nas kakšni pametni strici ali tete naučijo, to pa ni tako, kamela v grbi shranjuje maščobo. Proces metabolize maščob, nudi kameli hranila, na dolgih poteh po puščavi, obenem se pa tudi znižuje temperatura v organizmu oz. pride do "ujetja" vročine in izolacije vročine od ostalega dela telesa. Sedaj vam nihče več ne bo mogel soliti pameti o kamelji grbi. Poleg tega vam lahko zaupam še, da lahko grba tehta tudo do 35 kilogramov.

Kamele imajo še kar nekaj prilagoditev na te ekstremne okoljske pogoje.

Imajo prav posebno oblikovane eritrocite, ki so ovalni, namesto okrogli. Kar jim, na eni strani, omogoča pretok rdečih krvničk, in s tem kisika, po telesu, v dehidriranem stanju, po drugi strani, te ovalne celice ne popokajo, ko kamela naenkrat popije, kar do 100 ali več litrov vode v 10ih minutah.

Kamele lahko izgubijo, kar do 25% svoje teže ob dehidraciji, a še vseeno ne pride do zaustavitve srca. Da boste lahko to primerjali, večino sesalcev, lahko izgubi manj kot 15% svoje teže ob dehidraciji.

In še zadnje zanimivo kamelasto dejstvo. Kamele imajo sposobnost zapiranja nosnic.

Mene so kar pozitivno presenetile. Saj vem, da se najde kakšen mikrobiolog, ki bi rekel: "Pa a ti veš kje vse najdemo ekstremofilne bakterije in ostale ekstremofile?" ... Ja, ja seveda, da vem. Ampak vseeno so kamele zelo impresivne živali.

Kamela ni moja najljubša žival? Tistih se bom še lotila. Uganeš, kaj/kdo so?

To je to!

Z

Ni komentarjev:

Objavite komentar