Strani

sreda, 12. oktober 2011

TBT: Minuta

Po enem tednu ponovno lovim zadnje minute torka za objavo torkove besede tedna. Ker mi voda že res teče v grlo in ker nimam druge pametnejše zamisli za besedo tedna, bom pisala o besedi minuta.

Ura je 23:23, imam še natanko 37 minut ali 2220 sekund objavo današnje TBT. Vsak verjetno, da da ima minuta 60 sekund. Beseda minuta pa izvira iz 14. stoletja in je določena kot ena šestdesetina ure. Vse to pa izvira še iz časov starih egipčanov, ko je Ptolemaj razdelil eno stopinjo kroga na šestdesetine in to opisal kot 'pars minuta prima', šestdesetino minute pa je opredelil kot 'secunda minuta', kar je kasneje vodilo do nastanka besede sekunda. Ptolemaj je tovsrtne mere uporabljal za določitev kotov, ko je urejal zvezdni katalog. Vse to je bilo malo bolj kompleksno, za več informacij Wikipedia.

V latinščii beseda minutus pomeni manjši.

Sedaj pri kotih uporabljamo tudi razdelitev na minute in sekunde. Vsako stopinjo v krogu lahko razdelimo na 60 minut in to označimo s '. S tem, ko kot opredelimo z minutami ali še bolj natančno s sekundami ('') se znebimo decimalk za celim kotom.

Sedaj sem res že pozna, še 15 minut da objavim TBT. Ampak vseeno mi bo uspelo.

Ura je 0:00. To je to za danes!

Z

Ni komentarjev:

Objavite komentar