Strani

nedelja, 12. februar 2012

Trakulja in substanca P, kaj?!?


Taenia solium ali svinjska trakulja. Parazitski ploski črv; uvrščamo jih med nečlenarje. Nič kaj prijetna zadeva, če se znajde v vašem črevesju. Kaj šele če zaužijete jajčeca, katerih ovoj se v črevesju sprosti in se odpravijo na pot po vašem telesu! Ker pa so firbčne, kaj hitro zaidejo v najbolj kompleksen sistem v vašem telesu, v vaše možgane in vas malo reprogramirajo. Konec zgodbice za lahko noč...

Svinjska trakulja je parazit. Z njo se lahko okužimo, če jemo meso, ki ni bilo dovolj časa izpostavljeno dovolj visoki temperaturi med kuho; če ne skrbimo za higieno in si ne umivamo rok; jajčeca parazita pa lahko zaužijemo tudi, če se znajdejo na neumitem sadju in zelenjavi ali pa vas, če ste bolj vraževerne narave in veste, da ste rojeni pod nesrečno zvezdo, jajčeca čakajo na vsakem listu zelene solate. Kakorkoli, T. solium povzroča dve vrsti okužb, in sicer v primeru, da zaužijete ikre trakulj, lahko dobite teniazo. Trakulja vam zraste v črevesju in vi jo lepo hranite, zato se daljša in daljša s proglotidi. Druga okužba, do katere pride, če zaužijete jajčeca trakulje, je cisticerkoza; ta je bolj neprijetna. V tem primeru se vam lahko trakulja razmnožuje tudi v možganih in celo očeh. In če napade možgane, dobite neurocisticerkozo.

Zakaj vam vse to razlagam? Ker sem včeraj naletela na tale prispevek, ki opisuje, da razlog za napade bolezni ob okužbi s trakuljo tiči v substanci P.

Kot, da vam to kaj pove... O svinjski trakulji ste si do sedaj verjetno že ustvarili mnenje. Ni prijazna mrcina. Kaj pa vam želim povedati s substanco P?

Danes sem pri učenju poglavja o bolečini naletela na spinotalamični trakt in načine, kako, glede na zaznavo na telesu, procesiramo bolečino in temperaturo kontralateralno. To pomeni, da če imamo bolečino v levem komolcu, to občutimo/zaznamo z desno hemisfero in tako naprej, do razlage o perifernih kemičnih mediatorjih bolečine. Kjer sem se seznanila s prostaglandini, katerih sintezo prekinemo ob zaužitju aspirina, ki, mimogrede, deluje na encim ciklooksigenazo, bradikinini in substanca P.

Substanca P je peptid, ki ga sintetizirajo nociceptorji, sprosti se v okolje poškodovanih celic, kar sproži vazodilatacijo ali razširjanje krvnih kapilar/žil, poleg tega pa sproža tudi sproščanje histamina iz mastocitov. Ta proces sproži višjo senzitacijo oz. občutljivost nociceptorjev v okolici poškodbe in s tem sekundarno hiperalgesijo ali, povedano po domače in ne v mandarinščini, se občutljivost okoliškega tkiva za bolečino poveča.

Naj se vrnem k prispevku, objavljenemu v časopisu Science Daily. Neurocisticerkoza je neprijetna zadeva, saj lahko vodi do epilepsije, krčev, lezij v možganih, tumorjev in v bolj hudih primerih do demence ter povišanega pritiska v možganih. Avtorji so se v prispevku osredotočili na zdravljenje oz. odpravljanje napadov prisotnih ob okužbi s trakuljo. Ugotovili so, da je substanca P soudeležena pri inflamaciji oz. vnetju tkiva, do katerega pride, ko trakulja v možganih okuženega bolnika umre, zato bi lahko bila soudeležena pri bolezenskih napadih. Ob patologiji okuženih možganov so ugotovili, da so se ob vnetju tkiva pojavljali večji deleži substance P v tem tkivu. V neokuženih možganih tega niso opazili. Zato so miši umetno dodali substanco P ali pa granulome z mesta vnetja okuženih živali, kar je sprožilo napade. Če so pri teh živalih inhibirali receptorje za substanco P, do napadov ni prišlo. Dodatno so svojo hipotezo preverili še tako, da so substanco P ali pa granulome z vnetim tkivom dodali v miši, ki niso imele receptorjev za substanco P, kar prav tako ni sprožilo napadov. Prav tako napadov bolezni niso sprožili granulomi iz miši z vnetim tkivom, ki niso producirale substance P.

Vsi te rezultati so nakazali, da je za bolezenske napade odgovorna substanca P. To lahko koristi pacientom, okuženim s svinjsko trakuljo, saj bi jim lahko v primeru, ko trakulja umre, kot zdravila za preprečevanje napadov dajali antagoniste receptorjev za substanco P. Tako so odkrili nekaj zares koristnega. V prispevku je sicer omenjena še možnost, da je substanca P soudeležena tudi pri drugih boleznih (npr. pri raku in tuberkulozi), ki povzročajo napade/krče in bi tako lahko tudi pri tistih bolnikih preverili vpliv blokatorjev receptorjev za substanco P.

Vidimo torej povezavo med paraziti, nevroznanostmi, farmacevtskimi učinkovinami in še kaj bi se našlo. Ravno prava porcija informacij za moje nevrone. Upam, da vas nisem preveč zmedla. Mene je zgodba o substanci P in trakuljah danes kar razveselila, saj sem iz biologije vedela nekaj o trakuljah. Danes pa sem se, ravno preden sem odkrila tole novico, poučila o substanci P. Tako sem lahko vse skupaj lepo povezala in sedaj delila še z vami. Na čim manj substance P v vašem telesu, da bo čim manj bolečin!

To je to!

Z

Ni komentarjev:

Objavite komentar