Strani

torek, 14. februar 2012

TBT: Ljubezen


Ne vem, kako začeti pisati blog o ljubezni. Še posebaj težko je, če ga piše nekdo, ki še ni bil prav zares zaljubljen, ljubljen in ni ljubil. Pravzaprav tale zapis ne potrebuje začetka, ker ne bo običajen blogerski zapis, ampak zgolj le zbirka "zaljubljenih" povezav.

Pri Scientific Americanu so se odločili, da nam danes postrežejo z nekaj zapisi o ljubezni.
Razkrili so, kako odkriti skrivnosti dolgotrajne ljubezeni, kaj so in čemu služijo feromoni in kakšni so zaljubljeni možgani, pa še kaj se najde, če malo poklikate po strani. Tudi video o možganih in ljubezni se najde. Skoraj sem pozabila na meni najljubši zapis oz. zbirko monogamnih živalskih vrst.

Včeraj sem na twitterju naletela tudi na tole posrečeno čestitko za valentinovo. Če ste si pogledali video iz SciAm-a, ste morda našli napako* v čestitki?

Pred časom sem naletela na pismo Johna Steinbecka prijatelju o zaljubljanju: ”And don't worry about losing. If it is right, it happens - The main thing is not to hurry. Nothing good gets away.”

Predzadnja stvar, ki jo danes želim deliti z vami, je navodilo: kopirajte in prilepite v google ali pogooglajte tole:

sqrt(cos(x))*cos(300x)+sqrt(abs(x))-0.7)*(4-x*x)^0.01, sqrt(6-x^2), -sqrt(6-x^2) from -4.5 to 4.5

Zadnja pa je link na D&A blog, kjer je zbranih nekaj simpatično-smešnih fotografij, slikic česar koli že. Še povezava na PhD Comicse; če jih še ne spremljate, je zadnji čas, da jih začnete. Danes so pisali tudi o ljubezni.

Kljub temu, da nisem zaljubljena, ne sovražim valentinovega. Prav všeč mi je, ko vidim po mestu fante, ki z rožicami, v premraženih rokah, čakajo na dekleta; ko so restavracije polne zaljubljenih parov. Zakaj pa ne? Še lepši bi bil svet, če bi take reči videli vsak dan.

Ne razumem čisto, zakaj potrebujemo dan zaljubljencev, saj verjetno, ko te zadene, te pač zadene za dalj časa. Ne verjamem, da vse zadene ravno na 14. februarja. Če pa je tako, je to svojevrsten fenomen, vreden raziskovanja.

Kaj pa jaz vem o ljubezni ...

To je to!

Z

*Na čestitki piše, da se raven serotonina dvigne. V resnici pade. Saj veste, ljubezen je obsesija.

1 komentar:

  1. Zakaj nisem tega linka poznala/našla na valentinovo? Kakorkoli, poseben dodatek o anatomiji dinozavrskega seksa.
    http://blogs.smithsonianmag.com/dinosaur/2012/02/the-anatomy-of-dinosaur-sex/

    OdgovoriIzbriši