Strani

sreda, 3. avgust 2011

Povzetek treh velikih

V glavi imam že nekaj tem, ki si zaslužijo mesto v Piškotarni in obljubila sem, da se posvetim filozofiji in sistemom in tako naprej. Ampak bom danes, kljub vsemu bolj spontana (pa saj so počitnice) in bodo teme, ki čakajo, še malo dalj čakale. Kakorkoli, o čem bom pisala, o ritalinu in ketaminu. Zakaj?

Danes sem gledala film tedna na TVS 1 z naslovom Izvleček. Hecen, malo zmešan film, ravno pravi za današnji počitniški dan. Govori o moškemu, ki ima svoje podjetje, s katerim ima nekaj problemov, poleg tega pa ima probleme še v zakonskem življenju. No pa saj če povem le to, si lahko predstavljate, da ni težko naplesti dokaj zabavne zmešane zgodbe okoli tega modela. Vmes v filmu se zgodi, da najboljši prijatelj od glavnega akterja vidi rešitev njegovih težav v tabletki imenovani Xanax. A mu ponesreči, da napačno tableto. Najboljši prijatelj je seveda nek malo zmešan vrač, ki pa je čisto slučajno tudi natakar v nekem baru in igra ga Ben Affleck. Kakorkoli, omeni, da očitno ni dobil Xanaxa, ampak ritalin ali ketamin. Ko slišim vsa ta imena, se počutim ponavadi nekako tako. Aaaa ritalin mu je dal, hm ja sj to je pa za... hm... za kaj že. Aja ketamin ja sj ja... no... ja... Okej priznam, vedno pozabim kaj je kaj, da ne omenim, da za Xanax niti aham... hm... in vse to ne morem rečt. Pa tudi nek frik na farmacijo nisem, se mi pa zdi, da mi ne bo škodilo, če si končno nekam zapišem kaj je kaj in si potrudim zapomniti. Zato sem se odločila, da danes predstavim Xanax, ritalin in ketamin.

Začnimo s Xanaxom, ki se ubistvu imenuje alprazolam. Wou Xanax zveni miljauzntkrat boljše. Farmacevti očitno obvladajo tudi marketing. Torej alprazolam kemijsko pripada razredu benzodiazepin. Alprazolam se veže na specifične dele gama-aminomaslenih kislinskih (GABAA) receptorjev. Vezava teh dveh snovi omogoči oz. poveča inhibirajoči učinek GABA receptorjev na osrednji živčni sistem. Bolj natančno deluje na hipotalamično-hipofizno-nadledvično žlezno os. Le ta pot pa vpliva na stres, ki da čuti oranizem, na njegov imunski sistem, prebavo, počutje in čustva, seksualnost ter energijo, tako shranjeno kot uporabljeno. Ko sem že pisala o sistemih, lahko hitro vidimo, da je naš oranizem en velik zelo povezan sistem. Kakorkoli, da najdaljujem zgodbo o Xanaxu. Jemanje Xanaxa, naj bi človeka pomirilo. In res se to zdravilo predpisuje za blaženje tesnobe in za pomirjanje. Xanax ima torej anksiolitične, hipnosedativne, mišično relaksantne, antikonvulzivne učinke. Wou to je pa že high science, kaj se vse dobro sliši. Bom bolj preprosto povzela. Xanax predpisujejo za zdravljenje anksioznih  motenj in napadov panike. Zanimivo ni kej, pa še eno zanimivo dejstvo alprazolam je eno izmed najbolj pogosto predpisanih zdravil v ZDA je pa tudi najbolj pogosto izrabljeno zdravilo v neprave namene. Ja, kdo se pa noče na vsake tolko časa malo sprostiti v tem norem svetu.

Okej en predstavljen, dva me še čakata, naj nadaljujem z ritalinom. Se držim vrstnega reda v filmu.

Ritalin je kemijsko metilfenidat, ubistvu zdravilo vsebuje učinkovino metilfenidat klorid. Gre za psihostimulativno zdravilo, k zdravi ADHD (attention defict hyperactiviy disorder), narkolepsijo in sindrom posturalne ortostatske tahikardije. Metilfenidat spada v razred piperidinov in povečuje stopnjo dopamina in norepinefrina v možganih, preko inhibicije ponovnega vnosa monoaminskih transporterjev. Kar pomeni, da sta omenjena nevrotransmiterja dalj časa prisotna v ekstracelularnem prostoru med sinapsami in vsa nevrotransmisija, prenos informacij preko nevronov, poteka dalj časa. Kr fajn, si človek reče. Samo pozor, ker je ritalin farmakološko zelo podoben kokainu in amfetaminom je zelo zasvoljiv. Tko da zdravim ljudem, ga ni potrebno jemat, čeprav si vsi kdaj pa kdaj zaželimo tabletko, ki je bila predstavljena v filmu Odklenjen (Limitless).

Še zadnji, ketamin. Wou se mi že kr vrti od vseh farmacevtsko medicinskih izrazov. Sam nekak mi je ušeč.

Torej ketamin, ki je antagonist NMDA receptorjev. Kar pomeni, da z molekulami NMDA (N-metil-d-aspartat) tekmuje za mesta na NMDA receptorjih in tako inhibira delovanje NMDA. Seveda deluje še na nekaj drugih receptorjev, meni se bolj zanimiva zdi še vezava na muskarinske receptorje, s čimer vpliva na monoaminergični descendentni sistem, ki vpliva na bolečino. Uporablja se ga kot anestetik, skupaj s sedativi, še posebaj v veterinarske namene. V filmu ga opišejo kot pomirjevalo za konja. Uporablja se pa tudi kot zdravilo za bipolarno motno in nekatere vrste depresij. Uporablja se pa tudi kot rekreativno zdravilo (hecna beseda, le kako se to prevede v slovenščino) kot je prikazana uporaba v filmu.

Tako sem napisala tri kratke izvlečke o treh farmacevtskih učinkovinah. Vse tri naj bi te pomirile in po vseh treh naj bi se počutil bolje. Ja še dobro, da ti najboljši prijatelji tako svetujejo. Jaz bi vseeno rajši kakšen drugačen nasvet dobila. Da zaključim, kam je vodila uporaba ketamina v filmu. Glavni akter je najel žigola za svojo ženo, zato da bi jo on potem mirne vesti prevaral in ... tako dalje. Se moram ustaviti preden razložim celo zgodbo.

Naslednjič se potrudim, prej kaj novega objavit. Tem mi tako ali tako ne manjka.

To je to!

Z